P2P ağlarda Güven - 1



1.1 Giriş

           P2P sisteminin doğası gereği, güven temel bir sorundur, çünkü her bir peer çok fazla yetkisi olmayan başka bir peer ile etkileşim içindedir(Web sunucularda olduğu gibi) daha da kötüsü bu peer daha sonradan ortadan kaybolabilir. Aslında, tam işbirlikçi bir peer olsa bile, peer’ın etkileşimde bulunduğu eşinin tam anlamıyla güvenli olup olmadığından emin olması gerekmektedir. (Örn. Dosya indirme işlemi.) Kısaca söylemek gerekirse, güvenilmez bir peer kasıtlı olarak ağda yanlış dosya paylaşımında bulunabilir. Bunun sonucunda “iyi” peer güvenilmez peer’dan bazı kötü amaçlı yazılımlar indirebilir.

           P2P ağlar için güven yönetim sisteminde üç önemli sorun bulunmaktadır.[ Li ve Singhal, 2007,Mondal ve Kitsuregawa, 2006, Suryanarayana vd., 2005]

1.Peer’ın diğer peer’ların güven değerlerini ölçebilmesi için bir güven ölçüsü belirlemeliyiz.
2.Güven değerlerinin nerede saklanacağını ve çalışmayı sürdüreceğini belirlemeliyiz. Bir peer diğer tüm peer’ların güven değerlerini saklamak zorunda mıdır? Güven değerlerinin tutarlılığı nasıl sağlanacak?
3.Peer’ların güven değerlerini birbirleri arasında aktarabilmesi için bir protokol belirlememiz gerekir. Daha da önemlisi, her peer diğer peer’ların yerel güven değerlerini uzak peer’ların gönderdiği güven değerleriyle birleştirerek doğruluk şansını arttırabilmesi için uygun bir birleştirme(aggregation) mekanizmasının tasarlanması gerekmektedir.

           Bu bölümde, bu sorulara pratik cevaplar bulmaya çalışan, son zamanlarda ortaya çıkmış birkaç güven yönetim şemasını(trust management schemes) inceleyeceğiz.

           

1.1.1 Güven Modelleme
         Azzedin ve Maheswaran[Azzedin ve Maheswaran, 2003,Azzedin ve Maheswaran, 2004] P2P çalışma ortamına uygun pratik bir güven hesaplama ve yönetim sistemi önermiştir. Bu tasarladıkları sistemin özellikle P2P ortamı için tasarlanmış olması önemlidir.

ŞEKİL 1.1: P2P çalışma ortamı için genel güven modeli.
           
         Şekil 6.1 P2P sistemleri için güven modelini resmetmektedir. Model domain’lere ayrılmıştır.(D ile gösterilenler.) Bu D’ler, iki sanal domainden birini temsil etmektedir: (1) Kaynakları(Resouces) temsil eden Resource Domain(RD); (2) Alıcıları(Clients) belirten Client Domain(CD).Her D’ye Trust Agent’leri(TA) atanmıştır. Bu TA’lar aşağıdaki fonksiyonlara sahiptir.

·         D’nin güven tablolarını güncellemek;
·         Varlıkların D’ye katılmasına ve alt D’lere aktarılmasına(inherit edilmesine) izin vermek;
·         D’ler arasındaki güvenin sona ermesi için sonlandırma fonksiyonu tanımlamak.

Her Domain TA tarafından güncellenen iki veri yapısı tutar: DTT ve RTT. DTT domain’in diğer domain’ler ile direk etkileşimi sonucunda elde edilen güven değerleri ile güncellenir. RTT ise hedef domain hakkındaki tavsiyelerin doğruluğunun görüntülenmesiyle güncellenmektedir.

Güven modelini şu örnekle açıklayabiliriz, Kaynak Domain’deki(SD) RD’nin, Target Domain’e(TD) bağlı CD arasında güven ilişkisi kurmak üzere olduğunu varsayalım. SD direk ilişkilerini oluşturabilmek için TL’den TD’ye olan direk ilişkileri sonucunda SD’nin içindeki DTT’den bilgi toplar. SD, TD’nin “reputation” değerini öğrenmek için onun R’sini kullanır. Şekil 6.2 güven ilişkisinin kurulmasına izin veren tavsiye ağını   göstermektedir. Her üye (z R) kendi DTT’sinden tavsiyeleri göndermektedir. Eğer TD tavsiyeci ztarafından bilinmiyorsa, z ondan R’sini ister. TD ile güven ilişkisi kurmak için, SD iki kaynaktan bilgi alır: (a) SD’nin DTT’sinden elde edilen TD ile olan direk güven ilişkisi ve (b) SD’nin R’ından elde edilen TD ile olan reputation güven ilişkisi. Gerektiğinde değerlendirilmesi ve güncellenmesi gereken iki bilgi kaynağı vardır. DTT’yi güncellemek için DTT’nin o anki ortalaması tutulabilir.
ŞEKİL 1.2: Güven tavsiye mekanizması.


Simülasyon sonuçlarına göre önerilen bu güven modeli değişken DTT’ye adapte değildi. Ayrıca güven modeli sadece direk güven ilişkilerine dayalıysa, kötü domain’lerin belirlenmesi uzun zaman alır. Ancak, güven modeli hem direk ilişki hem de reputation değerlerini kullanırsa kötü domain’lerin belirlenmesi daha hızlı olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

String Matching - Boyer-Moore Algorithm

String Matching - Brute Force

String Matching - Horspool's Algorithm